Google är ett amerikanskt internetföretag som grundades den 4 september 1998 av Larry Page och Sergey Brin. De är mest kända för sökmotorn med samma namn. Deras söktjänst är världens mest använda söktjänst. Men förutom en väl tilltagen söktjänst tillhandahåller Google också andra tjänster. Det inkluderar bl.a. Google Bilder där man kan ladda upp sina bilder, Google Nyheter där man kan söka efter artiklar från hela världen, Gmail som är en mailtjänst och Google Maps som är en karttjänst över hela världen; med tillhörande Google Earth där man med hjälp av 360-graders kameror kan vandra runt på en majoritet av gatorna i världen.

Inte bara en sökmotor

Google är långt ifrån bara en söktjänst och diverse appar på internet. De gör också datorer, så kallade Chromebooks som har ett tillhörande operativsystem, Google Chrome OS installerade i sig. De har också en väldigt använd webbläsare som heter Google Chrome där man kan ladda hem appar och tillägg till programmet för att utöka användarvänligheten i den. Google har även lanserat en telefon som heter Pixel, och det blev en bra start för googles pixeltelefoner. Även om de inte kan mäta sig med Apples succé med Iphones så går det ändå väldigt bra för dem. De beräknar att det vid årsskiftet kommer att ha sålts 3 miljoner telefoner.

Google och Sverige

Från början var Google bara en söktjänst men utökades senare till att bli den koncernen den är idag. I speciellt Sverige har Google fått en stark ställning. Man beräknar att 90 % av internetsökningarna i Sverige sker med hjälp av Googles söktjänst. I USA är motsvarande siffra bara mellan 65 och 70 procent. Google har till och med bidragit till två nya ord i svenskan, googla och ogooglebar. Ordet googla upptog Språkrådet i sin nyordslista 2003 och betyder att man ska söka på något på Google. Ogooglebar upptogs tio år senare och betyder att något inte går att söka efter på Google.