Vem som egentligen uppfann telefonen är en av de mest omdiskuterade och infekterade frågorna i vetenskapshistorien. Det som många får lära sig i skolan är att Alexander Graham Bell uppfann telefonen på 1870-talet. Sanningen är lite mer komplicerad än så, eftersom en rad uppfinningar och upptäckter av män som var föregångare till Bell möjliggjorde hans telefon. Som exempel kan nämnas amerikanen Charles Grafton Page, som redan på 1830-talet experimenterade med elektricitet och magnetism, och italienaren Innocenzo Manzetti, som 1843 lanserade en idé om en ”talande telegraf”, och på 1960-talet gjorde verklighet av sin idé. Den talande telegrafen kunde sända musik med bra ljudkvalitet, men det var problematiskt att kommunicera med talade ord i telegrafen. Den italienare som av många (däribland det amerikanska representanthuset genom amerikanska kongressens resolution 269) erkänns som telefonens verklige uppfinnare är istället Antonio Meucci. Meucci konstruerade den första verkliga telefonen 1949. År 1860 demonstrerade han denna telefon för en italienskspråkig tidning i New York. Meuccis familj levde vid den tiden på socialbidrag, och hans fru sålde sin makes telefoner för att få in extra pengar till familjen. När Meucci den 28 december 1871 ansökte om patent för sin uppfinning teletrofono hade han därför inte råd att betala avgiften för ansökan.telefonen

Istället blev det Alexander Graham Bell som innan Meucci hade nog med pengar för att försöka igen, ansökte om och beviljades patentet för uppfinningen år 1876. Meucci försökte efter detta hävda sin rätt till uppfinningen ända fram till sin död 1889, men utan framgång, och efter att han gått bort drevs inte de juridiska processerna vidare. Bell skulle vara den officielle uppfinnaren av telefonen i mer än hundra år, fram till 1993, då hans patent upphörde. Nio år senare, 2002, erkände det amerikanska representanthuset Meucci som uppfinnare av telefonen.

Ursprungligen hade mottagare och sändare i telefonen samma utformning i Bells patent. Sändaren lämnade dock för svaga strömmar för att man skulle kunna telefonera långa distanser, och därför övergick man senare till en batterimatad mikrofon. Idag har vi hundratals apparater som drivs av batterier: fjärrkontroller, datormöss, handhållna spelkonsoler, mp3-spelare och ficklampor, för att bara nämna några. För att spara på miljön och på ekonomin kan det därför vara en bra idé att köpa laddningsbara batterier. Det hittar du på Energizer.se.

Taggar: , , ,